De zoektocht naar de juiste verlovingsring kan een aardige opdracht zijn! Met veel verschillende soorten en smaken, is het altijd handig om een aantal tips te krijgen. In dit artikel zullen een aantal handige tips en feiten uitgelicht worden, zodat de zoektocht naar een perfecte verlovingsring een stuk makkelijker wordt!

Geschiedenis

De geschiedenis van de verlovingsring gaat terug tot aan de oude Grieken en Egyptenaren. Het was in die tijd gewoonlijk om de verlovingsring aan de ringvinger van de linkerhand te dragen, omdat er gedacht werd dat deze vinger de ‘Vena Amoris’ had: de ader naar het hart. Tegenwoordig is het minder belangrijk aan welke vinger de verlovingsring wordt gedragen, belangrijker is wat de drager het fijnst vindt.

Tot 1866 werden er nog geen diamanten in verlovingsringen gedragen, om de simpele reden dat deze nog niet uitvoerig gemijnd werden. Hierna was het al zeer snel gewoonlijk om een diamant in een verlovingsring te dragen, uiteraard omdat het mooi is, maar ook omdat een diamant het eeuwige symboliseert (‘Diamonds are forever’).

Soorten verlovingsringen

Er zijn diverse soorten verlovingsringen, te verdelen in drie groepen: Solitair, Mémoire en Fantasie.

Verlovingsringen

Solitair ringen worden gekenmerkt door de enkele diamant in de ring. Dit is het model ring dat de meeste mensen associëren met een verlovingsring. Bij veel solitair ringen is er ook de mogelijkheid om deze te laten ‘groeien’, dit betekent dat u de mogelijkheid heeft om de ring in te ruilen voor een dezelfde ring met een grotere diamant.

Een Mémoire ring (ook wel rijring genoemd) is vaak een wat smallere ring, met hierin een enkele of meerdere diamanten, gezet in een rij. Deze ring is erg geschikt om naast een trouwring te dragen, en er kunnen ook altijd diamanten bij gezet worden. De prijs van deze ring kan dus erg makkelijk aangepast worden aan uw budget, door de grootte van de diamanten en het aantal diamanten.

Met Fantasie ringen worden eigenlijk de meeste ringen die niet in Solitair of Mémoire passen bedoelt. De ontwerpen zijn zeer uitlopend en divers, met stenen of zonder stenen, klassiek of modern, breed of smal. Dit zorgt er wel voor dat een Fantasie ring minder tijdloos is dan een Solitair of Mémoire ring, en dus minder geschikt is als verlovingsring (immers, zowel een verlovingsring als een trouwring draag je voor het leven).

Diamantinformatie

Zoals eerder al gezegd, een diamant maakt de verlovingsring. Diamant is het hardste materiaal op aarde, en zal eeuwig schitteren. Een diamant ontstaat onder zeer hoge druk op een diepte van 140 tot 190 kilometer door een samenpersing van koolstof. Doordat diamanten een natuurproduct zijn, zijn er in diamanten veel verschillen, deze worden bepaald door de 4 C’s: Clarity, Cut, Color en Carat.

The-Diamond-4-Cs

Clarity staat voor de zuiverheid van de diamant. In een diamant zullen namelijk altijd kleine restjes koolstof zitten, welke de schittering tegengaan. In hoeverre deze restjes aanwezig zijn bepaald de zuiverheid.

Color betekent de kleur van de diamant. Een diamant is vaak niet perfect wit, maar des te witter de diamant, des te hoger de prijs.

Carat staat simpelweg voor de grootte van de diamant. Des te groter de diamant, des te duurder.

Cut staat voor de kwaliteit van het slijpsel van de diamant. Dit punt is tegenwoordig een stuk minder belangrijk, omdat diamanten nu vaak machinaal geslepen worden en dus een goed slijpsel hebben.

Maak een afspraak!

Uiteraard helpen wij u graag bij het uitzoeken van de perfecte verlovingsring. Kom vrijblijvend langs of maak hieronder een afspraak met een van onze experts, en wij laten u graag de verschillende mogelijkheden zien!

Volg ons ook op Facebook. We zijn ook te vinden op ThePerfectWedding!